top of page

Projectleider gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern te Ouder-Amstel

Al geruime tijd wordt vanuit Ouder-Amstel, in samenwerking met de grondeigenaren in het plangebied, gewerkt aan de planontwikkeling voor De Nieuwe Kern. Als een ‘ruwe diamant’ ligt het gebied tussen Amstel Business Park, het station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena en de A2 en vormt het onderdeel van de stedelijke agglomeratie Amsterdam. Het vormt onderdeel van de Amstelcorridor, van het Amstel Station tot het AMC, dat de komende jaren volledig wordt getransformeerd om tegemoet te komen aan de hoge druk op de woning- en kantorenmarkt. Het beoogde programma bestaat uit circa 4.500 woningen en 250.000 m² aan niet-woonfuncties.

Na het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de grondeigenaren kwam de planontwikkeling in een volgende fase en was er behoefte aan extra ondersteuning in de vorm van een projectleider die de regie kan voeren en weet hoe het ruimtelijke proces werkt. Vanuit die rol is en wordt sturing gegeven aan de ontwikkeling van de structuurvisie, het hieraan gekoppelde participatieproces en de planontwikkeling van de eerste deelprojecten binnen De Nieuwe Kern waaronder de Smart Mobility Hub.

Stedenbouwkundig ontwerp en advies Amsterdam Sloterdijk III

In opdracht van de Gemeente Amsterdam (RVE Ruimte en Duurzaamheid) werkt Klazien als Senior Stedenbouwkundige aan het opstellen van (nieuwe) kwaliteitskaders en de begeleiding initiatiefnemers op bedrijfsgebied Sloterdijk III. Sloterdijk III is een grootschalig bedrijventerrein van ongeveer 227 hectare dat ruimte biedt aan een breed scala van bedrijven. Van grootschalige logistieke en industriële bedrijven in de hoogste milieucategorieën (noord), bedrijfsverzamelgebouwen en groothandels (zuid), tot aan autobedrijven en een retailcentrum (detailhandelscluster). Inmiddels is ongeveer 70% van de kavels uitgegeven.
De economie trekt aan en de interesse voor bedrijfskavels in Sloterdijk III, maar ook zeker voor de rest van de stad is flink toegenomen. Er kan daarom meer focus worden gelegd op kwaliteit van nieuwe en bestaande bedrijvigheid. Om deze kwaliteitsimpuls te bewerkstelligen is meer sturing nodig op de ontwikkeling per deelgebied. Doordat veel bestaande bedrijfsterreinen binnen Amsterdam worden getransformeerd tot (gemengde) woongebieden, moeten veel bestaande bedrijven verplaatsen. Sloterdijk III is voor hen één van de laatste bedrijfsterreinen in Amsterdam waar nog ruimte beschikbaar is.

Signing en bebording Schiphol Logistics Park

In opdracht van Parkmanagementvereniging Schiphol Logistics Park (SLP) heeft Havik Advies een ontwerp gemaakt voor de signing en bebording op Schiphol Logistics Park. Schiphol Logistics Park is een hoogwaardig bedrijventerrein direct ten zuiden van Schiphol. Vanwege de ligging nabij het luchthavenplatform is Schiphol Logistics Park de aangewezen locatie voor grootschalige, luchthavengeoriënteerde logistieke bedrijvigheid met een hoogwaardig karakter.

In een eerste verkenning van de opgave zijn in 2015 verschillende schetsontwerpen gemaakt. Vervolgens is door de leden van de parkmanagementvereniging een voorkeursvariant gekozen, die nader is uitgewerkt. Het uitgewerkte ontwerp is opnieuw voorgelegd aan de leden van de parkmanagementvereniging. Daarnaast is het besproken met de gemeente Haarlemmermeer, de stedenbouwkundig supervisor van het gebied en het kwaliteitsteam (welstand).

Het hoofdmateriaal in alle borden is cortenstaal, gecombineerd met RVS en een kleuraccent.

Bij deze opdracht is samengewerkt met Hankie Hol van Hankie&.

Trechteringsproduct Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum

De komende jaren zullen er in het gebied tussen de dorpen Ooijen en Wanssum (Noord-Limburg) tal van maatregelen worden genomen om de waterveiligheid te verbeteren: de Oude Maasarm wordt gereactiveerd, er worden dijken verlegd en er komen twee hoogwatergeulen. In Wanssum wordt bovendien de haven uitgebreid en een rondweg aangelegd. Door een integrale benadering is het gebied straks niet alleen beter beschermd tegen hoog water, maar ontstaat ook ruimte voor recreatie, economische ontwikkelingen en ontstaat een uniek, waterrijk natuurlandschap.

​

Opdracht Trechteringsproduct: Selectiedocument. Het trechteringsproduct bestaat uit een uitwerking van de ruimtelijke kwaliteit ontwerp op hoofdlijnen en de procesbeheersing ruimtelijke kwaliteit op hoofdlijnen.

Opdracht Havik Advies: Samenstellen trechteringsproduct; coördinatie van het ontwerpproces, de beschrijving van het ontwerp op hoofdlijnen en de kwaliteitsborging binnen het planproces.

Bij deze opdracht is samengewerkt met ICONS/NL en BDP.khandekar

Opdrachtgever: Tenderteam Mourik Groot-Ammers BV en Besix Nederland BV

Quick-scan 's-Gravendamseweg Teylingen

Voor het gebied aan de ’s-Gravendamseweg in Voorhout, globaal gelegen tussen de rotonde bij Het Soldaatje en de spoorlijn Leiden-Haarlem/Haarlemmertrekvaart, is de ambitie om op termijn te komen tot een zorgvuldige intensivering van (bollengerelateerde) bedrijvigheid met verbetering van de landschappelijke kwaliteit. 

Om een eerste uitwerking te geven aan de ambities voor dit gebied is een quick scan opgesteld, waarin wordt onderzocht welke potentiële ontwikkelingsscenario’s denkbaar zijn voor het gebied. Het doel van de quick scan was tevens om een voorkeursscenario vast te stellen dat richting kon gaan geven aan de nadere uitwerking tot een haalbare gebiedsvisie en uitvoeringsstrategie. En belangrijk onderdeel van de quick scan was dan ook een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de verschillende scenario's.

Opdrachtgever: Gemeente Teylingen

Opdrachtnemer: BDP.khandekar in samenwerking met Ecorys

NvU, haalbaarheidsstudie en stedenbouwkundig plan voor stationsgebied Lage Zwaluwe

Het programma ‘Moerdijk MeerMogelijk’ is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant en het Rijk en omvat negen plannen die onderdeel uitmaken van de gebiedsontwikkeling Moerdijk-Oost. Eén van deze plannen betreft de ontwikkeling van de stationslocatie Lage Zwaluwe ten behoeve van een transferium en aanverwante bedrijfsfuncties.
In 2012 heeft de gemeente opdracht verleend aan ARCADIS om in samenwerking met BDP.khandekar een nota van uitgangspunten op te stellen en een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Onderdeel hiervan was het opstellen van een stedenbouwkundig plan inclusief een functioneel programma dat afzetbaar is in de markt en waarvan de planologische, financiële en maatschappelijke haalbaarheid aantoonbaar zijn.

Opdrachtgever: Gemeente Moerdijk
Opdrachtnemer: Arcadis in samenwerking met BDP.khandekar

Stedenbouwkundig ontwerp en BKP voor De Dijk te Maassluis

Binnen de gemeente Maassluis bevindt zich het plangebied De Dijk - een buitendijks gelegen terrein op de grens van de gemeente, gelegen langs de Nieuwe Waterweg. Het terrein kent diverse beperkingen zoals de invloedssfeer Nieuwe Waterweg, aanwezigheid van een rioolpersleiding en de primaire waterkering. Het is de wens van de gemeente om ondanks de beperkingen, een vitaal en duurzaam terrein te realiseren.

Opdracht: Om meer duidelijkheid te kunnen geven over de gewenste ruimtelijke voorwaarden bij de ontwikkeling van het gebied en de kavels is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Parallel aan de ontwikkeling van het beeldkwaliteitplan is ook gewerkt aan de uitwerking van het stedenbouwkundig ontwerp en de aanzet voor een globaal bestemmingsplan.

Door in het beeldkwaliteitplan sterk in te zetten op de ruimtelijke kwaliteit om samenhang te creëren ontstaat meer flexibiliteit bij de uitgifte van de kavels, zoals een variabele kavelgrootte en de functies die gehuisvest kunnen worden.

Opdrachtgever: Gemeente Maassluis
Opdrachtnemer: BDP.khandekar

Please reload

bottom of page